Får du inte åka på NärCon?

åka_på_nc_föräldrar_header

Du har antagligen hamnat på den här sidan eftersom du inte får gå på NärCon för dina föräldrar, eller eftersom du är en förälder som av olika anledningar inte tycker att ditt barn är redo för att åka på NärCon ännu! Eftersom det är en av våra vanligaste frågor från besökare, gjorde vi den här sidan för att förklara lite mer om NärCon, varför ditt barn vill åka hit och vad vi gör för att se till så att alla våra besökare är så trygga som möjligt!


Allt här under är skrivet för vuxna och rätt tråkigt! Vill du ha roligt, kolla in resten av sidan eller den här videon!

Hejsan! Jag heter Samuel Anlér och jag är grundare och projektledare för NärCon Philips smartcontrol. Jag grundade NärCon när jag var 14 år och jag är nu snart 30 med en egen son. Eftersom jag var yngre än våra vanligaste besökare när jag grundade eventet förstår jag verkligen alla som är ledsna över att dom inte får åka på NärCon! Därför gjorde jag den här siten med de vanligaste frågorna jag själv som förälder skulle ställa, och som jag oftast hör när jag pratar med andra föräldrar. Hoppas den ger dig ökad förståelse om varför ditt barn vill åka på NärCon! 🙂

Jag skrev den här sidan för vårt event NärCon Sommar 2016, men den stämmer också för NärCon Vinter!

Vad är egentligen NärCon?

Som du säkert hört är NärCon Sveriges största spel- och cosplayfestival. Det som det är på ett annat plan är en gemenskap – alla våra besökare vill aktivt träffa andra personer med samma intressen self-introduction ppt template. Att bara beskriva det som en festival är dock lite fattigt och missar poängen. När vi pratar med företag, kommunen etc brukar vi beskriva oss som en fysisk mötesplats för människor med digitala intressen, och det ligger på många plan närmare sanningen. Ditt barn pratar antagligen dagligen med personer hen kanske inte träffat på riktigt eller bara träffat ett fåtal gånger, vilket är helt naturligt för den här generationen. NärCons syfte är att se till så att människor som har mycket vänner online får träffa dom offline!

(Lästips: det finns mycket mer information på vår sida För föräldrar!)

Varför vill ditt barn åka på NärCon?

Som jag skrev ovan är det korta svaret gemenskap. För många av våra besökare handlar det dock om en annan sak: brist på gemenskap i det vardagliga livet 애니데스크 다운로드. De hobbys som syns bland våra besökare anses ofta vara udda, konstiga eller knepiga, vilket gör att vi ofta får höra NärCon beskrivas som ”platsen där jag kan vara mig själv” eller ”platsen där jag känner mig trygg”. Vi tror att avsaknaden av vänner i till exempel skolan gör att många unga söker sig till internet, där de snabbt träffar personer med liknande intressen. Vårt mål med NärCon är att ge de här personerna en sund och säker mötesplats att ses och bli vänner på.

(Lästips: förra sommaren gjorde vi en kampanj som hette ”NärConMinnen” där våra besökare fick skicka in sina bästa NärCon-minnen. Det finns över 60 st fina och personliga historier där, titta gärna på dem!)

Hur jobbar NärCon för att se till så att mitt barn är tryggt & mår bra 임재범 다운로드?

Det finns två principer som vägleder vårt trygghetsarbete: Vår alkoholpolicy och våra värderingar (läs mer om våra värderingar nedan). Vår inställning till alkohol och droger är väldigt enkel: människor påverkade av dessa ska inte vara på eventet. NärCon är ett alkohol- och drogfritt event, och vi låter ingen märkbart påverkad komma in på vare sig området, campingen eller i sovsalarna. Vi har, jämfört med de flesta andra event i hela Sverige, otroligt få incidenter och vi har i princip aldrig haft ett slagsmål eller ett bråk på området.
Utöver detta har vi ett stort trygghetsteam som alla är utbildade inom HLR och minst grundläggande säkerhetsarbete. Vi har också ordningsvakter på plats nattetid, samt ett väldigt nära samarbete med kommunen, räddningstjänsten & MSB night song from The Wall. Genom att jobba långt innan eventet, göra mycket planering kring säkerheten och genom att prata hela tiden med alla samhällsfunktioner förebygger vi flest antal incidenter. Vårt stora, långsiktiga mål är att göra NärCon till ett av de tryggaste eventen i Sverige!

(Lästips: På vår sida trygghet hittar du alla ordnings- och trivselregler och mer ingående information om vårt trygghetsarbete!)

Vilka värderingar har NärCon?

I grund och botten är vi en feministisk, inkluderande organisation och vi låter det genomsyra alla delar av eventet. Vi låter alla våra funktionärer genomgå en utbildning, vi säger alltid emot rasism, transfobi och nedsättande uttryck och beteenden när vi ser dem och vi har nolltolerans emot detta för våra arrangörer NoGame No Life Zero. Vi lägger extra tid på att se till så våra ickebinära, transsexuella och funktionsvarierade besökare känner sig välkomna. Genom att arbeta aktivt för att få bort de strukturer som finns i samhället tror vi att vi inte bara kan hjälpa till att fostra människor till sunda värderingar, utan också skapa en trygg och säker plats att växa på. Att våga ge våra besökare sunda värderingar och uppfostra dem till att bli friska & inkluderande medborgare är något vi är stolta över!

(Lästips: Vår värdegrund finns i sin helhet att läsa här, och vårt arbete kring tillgänglighet finns att läsa om här)

Vad kan jag göra för att hjälpa mitt barn att må bra och vara säkert?

Här kommer några konkreta saker du kan göra:

  1. Håll daglig kontakt! Sätt upp en fast tid då ni pratar varje dag.
  2. Se till att ditt barn äter & dricker! I vår webbshop säljer vi matbiljetter som ger ett mål varm mat i valfritt av våra serveringsställen subtitles from YouTube. Vi tog fram dessa när vi såg att många besökare lätt spenderade sina pengar på saker som inte var mat, som ett sätt för dig att se till så ni låser en viss mängd pengar bara till mat (OBS: Det går så klart att handla med pengar i våra matställen också). Vi har även kåsor som ger gratis te, kaffe & saft hela eventet, samt ser till att ditt barn alltid har något att dricka vatten ur.
  3. Använd tekniken! Har ditt barn & du en varsin iPhone, slå på ”hitta vänner”-funktionen så kan du se vart hen är hela tiden. Även Facebook har en liknande funktion.
  4. Låt ditt barn resa med NärCon-bussarna! Vi har bussar som går från Stockholm & Göteborg (via Borås & Jönköping), och som stannar & går direkt på området origin 6 0 다운로드. På det sättet slipper ditt barn navigera Linköpings kollektivtrafik, och du kan hämta och lämna ditt barn direkt vid bussen.

Andra lösningar

Om du fortfarande är osäker på om ditt barn kommer vara tryggt på NärCon – Följ med! Vi har ett hundratal föräldrar på eventet varje år som gör det till en semester för hela familjen, och de som inte är intresserade av konventet håller alla med om en sak: NärCon är världens bästa barnvakt! Vill du utforska eventet finns det också en lounge för föräldrar där du kan ta det lugnt.

Det finns både en husvagnscamping & rabatterade hotellrum att köpa i vårt biljettsystem Kippu, så oavsett hur du föredrar att bo kan vi hjälpa er med det. Vi jobbar också med visitlinkoping.se för att se till så du får information om allting som finns att göra i Linköping med omnejd, och det kommer finnas broschyrer på plats Katia v5r21.

Röster om NärCon

”NärCon är ett viktigt arrangemang för många av Linköpings unga och från hela Sverige, vi är glada att de besöker vår stad med fantastiska kreationer och kreativitet. Ambitiösa och kreativa ungdomar i NärCon gör vår stad ännu mer öppen och tolerant. Välkomna till Linköping!”

– Helena Balthammar, Borgmästare Linköpings kommun

”NärCon är ett lysande exempel på en plattform där varje ung människa som deltar får vara sig själv och umgås med andra unga människor kring kreativitet och eget skapande. Det är en stolthet att som kommun kunna presentera en välskött, drogfri mötesplats för tusentals kreativa ungdomar.”

– Cecilia Gyllenberg Bergfasth, Ordförande Kultur och Fritidsnämnden Linköping

”Absolut skulle jag släppa iväg mitt barn på detta evenemang. Atmosfären på konventet är väldigt vänlig och mottagande. Det känns mycket tryggt på NärCon”

”På NärCon är det så fina, glada, inkluderande och snälla människor 이 길 가다보면 다운로드. Jag känner mig helt trygg med att mina barn vistas i den härliga miljön på NärCon.”

– Johan & Nadia Edström, föräldrar

Läs Anna Lindbergs krönika om NärCon & Nördkulturen

Jag har en fråga jag inte fått svar på och vill prata med någon som jobbar med NärCon. Vem kan jag höra av mig till?

Du får hemskt gärna höra av dig till mig direkt! Jag nås på samuel.anler@narcon.se, men du kan också maila event@narcon.se så hamnar ditt mail hos alla som jobbar med eventet.